Bedömning

KRITIKLAPPEN
När din hund är färdigdömd, eller utslagen i någon av de efterföljande konkurrensbedömningarna, får du själv hämta en skriftlig kritik hos ringsekreteraren. Ibland kan det hända att ringsekreteraren delar ut kritiken direkt i din hand.
Det är ofta spännande att läsa vad hunden fått för omdöme, vilka starka och/eller svaga sidor just den domaren lagt märke till. På kritiklappen står också vilka priser hunden fått och eventuella placeringar. Har det gått riktigt bra kan kritiklappen dessutom vara en värdehandling. I så fall ska du visa upp den i sekretariatet. Där får du hämta eventuella rosetter och priser som inte delas ut direkt i ringen. Har du fått HP, CK eller kanske ännu högre utmärkelser bör du höra dig för. Rosetter av lite lägre valörer kan man få betala en slant för att lösa ut (om man vill ha dem).


HUR SER EN "FIN" HUND UT?
Grunden är den rasbeskrivning som finns för affenpinscher och som syftar till att få fram rastypiska hundar med önskvärda egenskaper.

Till det ska läggas domarens egna kunskaper om anatomi m.m. och synpunkter på vad som är viktigt för rasen. Dessutom, inte minst, domarens personliga uppfattning om vad som är mer eller mindre snyggt!
Så långt kan man lite förenklat säga att det avgörs om hunden får ett första, andra eller tredjepris i kvalitetsbedömningen.
Utställningen är som bekant även en skönhetstävling där hundens dagsform och handlerns skicklighet kan ha stor betydelse.
Till dagsformen hör till exempel:
  • Hundens temperament (pigg, glad, trött, hängig)
  • Hunden hull (tjock, mager eller lagom kraftig)
  • Pälsens kvalitet (mjuk, sträv, kort, lång)
  • Hundens kondition (vältränad, otränad, muskulös, tunn)
En skicklig handler kan ofta se och till en del förstärka fördelar eller kompensera nackdelar. För att komma långt fram i konkurrensen blir dessa faktorer allt viktigare ju längre man når i tävlingen.
Även handlerns eget uppträdande och utstrålning kan ha betydelse för helhetsintrycket. Ger handlern ett glatt och trevligt intryck smittar det lätt av sig både på domare och på hund.

Alla hundar har bättre och sämre dagar så misströsta inte om du t.ex. får en tvåa i kvalitet. Faktum är att nästan alla champions har fått det någon gång. Och, som sagt, domarna kan ha olika uppfattning om hur en petit ska se ut.
Många domare tycker och dömer naturligtvis lika, men det finns också ytterligheter i de olika smakriktningarna. Som nybörjare är det därför svårt att dra några säkrare slutsatser utifrån bara någon eller några domares omdömen.
Efter ett antal tävlingar börjar du säkert ana ungefär var din hunds ”medelbetyg” ligger, men inte ens det är något ”slutbetyg”. Hundens utseende, fysik och anatomi kan förändras ganska mycket på kort tid, särskilt under de första levnadsåren.

KVALITETSBEDÖMNING
Hunden bedöms och tilldelas pris efter sin exteriör och mentalitet i jämförelse med rasstandardens krav – utan hänsyn till övriga hundar som deltar i klassen. Flera hundar kan därför tilldelas samma kvalitetspriser. De som får ett första pris, ett rött band, går vidare till konkurrensbedömningen.
1:a pris (rött band)
Typisk och i huvudsak korrekt byggd hund med påtagliga förtjänster och vars exteriöra fel inte är mer framträdande än att den kan sägas vara ett mycket gott avelsresultat.
2:a pris (blått band)
En i typ och byggnad god hund, vars exteriöra fel inte är mer framträdande än att den kan sägas vara ett gott avelsresultat.
3:e pris (gult band)
En i typ godtagbar hund, vars exteriöra fel inte är av mer allvarlig art än att den kan sägas vara ett godtagbart avelsresultat.
0 pris
Tilldelas hund som är:
  1. Är exteriört otypisk eller har fel som anges som diskvalificerande i rasens standard.
  2. Har sådana anatomiska defekter att de väsentligt påverkar hundens hälsa och sundhet, med särskilt beaktande av rasens ursprung/funktion/användningsområde.
  3. Är kryptochid (ej normalt utvecklade testiklar).
  4. Visar aggressivitet eller tydligt flyktbeteende i ringen, dvs. då hunden kastar sig paniskt iväg från domaren och det inte finns någon möjlighet att närma sig hunden på naturlig väg. Andra avvikelser i mentaliteten ska bedömas enligt rasstandardens krav.
Orsak till 0 pris ska alltid anges i domarkritiken och resultatlista.

KEP
Hund som visas så att domaren inte kan bilda sig en säker uppfattning om dess kvalitet kan i undantagsfall tilldelas omdömet Kan Ej Prisbelönas (KEP). Exempel är om hunden har uppenbara brister i uppvisnings- och ringkultur (ovana vid koppel eller valpigt temperament) eller visas i dålig kondition (är överdrivet mager eller fet). En hund kan även pga. skada visa upp sig så illa att rörelserna är svårbedömda.

KONKURRENSBEDÖMNING
Konkurrensbedömning innebär att hundarna som deltar i klassen rangordnas. Domaren utser en 1:a, 2:a, 3:a, 4:a samt en reserv (5:a). Om fler hundar deltar i klassen blir de övriga oplacerade.
I konkurrensklasserna förekommer följande kvalitetspriser:

Hederspris (Hp)
Särskilt lovande valp, junior eller unghund samt särskilt väl bevarad veteranhund kan tilldelas hederspris. Flera i samma klass kan få detta pris.
I avels- och uppfödarklass ges Hp till grupper av enhetlig och utmärkt kvalitet.

Certifikatkvalitet (Ck)
Ck utdelas i konkurrensklasserna och tilldelas en i alla avseende typiskt och korrekt byggd hund med så framträdande förtjänster och så oväsentliga fel, att den är ett utmärkt avelsresultat Hund som tilldelats Ck ska tävla vidare i bästa hanhunds-/tikklass.
Bästa hanhundsklass (bhkl) – Bästa tikklass (btkl)
Dessa klasser är obligatoriska för hanhund respektive tik som vid aktuell utställning tilldelats Ck. I dessa klasser tillämpas konkurrensbedömning.
Bästa hanhund och bästa tik ska tävla vidare om Bäst i rasen (BIR) och Bäst i motsatt kön (BIM).

Certifikat
Certifikat utdelas i bästa hanhunds-/bästa tikklass till bästa hund som är berättigad att tävla om certifikat Förhindrade att tävla om certifikat är:
a) svensk utställningschampion
b) hund som erhållit för svenskt utställningschampionat erforderliga certifikat
(Obs! det krävs att minst ett certifikat ska vara erövrat efter 24 månaders ålder).


Det delas endast ut ett (1) certifikat per kön. Utöver detta utdelas ett (1) reservcertifikat per kön (till näst bäst placerade hund som är berättigad att tävla om certifikat). För de raser som har krav på provmerit ska även hund som tilldelas reservcertifikat uppfylla kravet för provmerit. Om ingen av de fyra placerade hundarna i bästa hanhunds- eller bästa tikklass är berättigad
att tävla om certifikat delas certifikat ut till den domaren anser bäst av de oplacerade hundarna och reservcertifikat till den domaren anser vara näst bäst av de oplacerade hundarna i bästa hanhunds-/bästa tikklass.

Det åligger utställaren att meddela ringsekreteraren om berörd hund inte är berättigad att tävla om certifikat.

Internationellt certifikat (CACIB)
Certificat d´Aptitude au Championat International de beautéVid internationella utställningar ska hanhund och tik var för sig tävla om internationellt utställningscertifikat, CACIB och reserv-CACIB.

CACIB kan föreslås till bästa hund i Bästa hanhunds- respektive Bästa tikklass, som är berättigad att tävla om CACIB. Reserv-CACIB kan föreslås till näst bästa hund i Bästa hanhunds- respektive Bästa tikklass som är berättigad att tävla om CACIB.

FCI bekräftar inte CACIB som föreslagits hund vilken
redan tilldelats någon av titlarna IntUCh/C.I.B./C.I.E. av FCI
saknar 3 generationer föräldradjur registrerad i av FCI godkänd stambok
Hund som deltar i junior- eller veteranklass äger inte rätt att tävla om CACIB.





Bäst i rasen och Bäst i motsatt kön (BIR och BIM)
Denna klass är obligatorisk för bästa hanhund och bästa tik från bästa hanhunds- respektive bästa tikklass. I denna klass utses Bäst i rasen (BIR) (röd och gul rosett). Den andra hunden blir då med automatik Bäst I Motsatt kön BIM (grön och vit rosett) och Bäst i motsatt kön (BIM). Hund som blivit BIR tävlar vidare i finaltävlingarna om Bäst i gruppen (BIG).


Finaltävlingar
Finaltävlingar är en inofficiell tävlingsform som utöver tävlan om Bäst i gruppen (BIG) och Best in Show (BIS) även omfattar tävlan om dagens bästa valp, veteran, avelsgrupp och uppfödargrupp samt junior handling.
Bäst i gruppen (BIG)

BIR-vinnande hundar tävlar inom respektive grupp. Grupptävlan är en konkurrensbedömning. De 4 (fyra) bästa hundarna inom varje grupp
placeras och vinnande hund tilldelas Bäst i gruppen (BIG).
Best in Show (BIS)

BIG-vinnande hundar tävlar mot varandra om utställningens vackraste hund, Best in Show (BIS).Hund som är av utmärkt typ kan tilldelas Certifikatkvalitet (Ck). Flera i samma klass kan få detta pris och får då tävla vidare i bästa hanhund respektive bästa tikklass.

Här kan man säga att den riktiga tävlingen är över.

PRISBETECKNINGAR - band & kokarder

1a pris

2a pris

3e pris

4e pris

Hederspris (Hp)

Certifikatskvalitet (Ck)

Certifikat (Cert)

Championat

CACIB (Internationellt Certifikat)

Reserv-CACIB

BIR

BIM

BIG-1

BIG-2

BIG-3

BIG-4

BIG-reserv

BIS-1

BIS-2

BIS-3

BIS-4

BIS-reserv


röd

blå

gul

grön

lila

rosa

blå/gul

röd/grön

vit

orange

röd/gul

vit/grön

röd

blå

gul

grön

orange

röd/vit

blå/vit

gul/vit

grön/vit

orange/vit

Reservutmärkelser och – placeringar delas ut utifall den som fått det riktiga priset blir diskvalificerad, i så fall tillfaller priset med automatik reserven.





Championat & vinnartitlar

Titel                                   Förklaring
SJ(d)CH

SJ(v)CH

SJCH

SU(d)CH

SU(v)CH

SUCH

SVCH

DKJCH

DKUCH

FINUCH /FINCH

NJCH

NUCH

NORDUCH

INTUCH


Svensk Jaktchampion (drev)

Svensk Jaktchampion (viltspår)

Svensk Jaktchampion

Svensk Utställningschampion (drev)

Svensk Utställningschampion (viltspår)

Svensk Utställningschampion

Svensk Viltspårschampion

Dansk Jaktchampion

Dansk Utställningschampion

Finsk Utställningschampion

Norsk Jaktchampion

Norsk Utställningschampion

Nordisk Utställningschampion

Internationell Utställningschampion

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar