Träna i förväg!

TRÄNA I FÖRVÄG / Stå fint...
Träna hunden på att stå stilla i en minut eller två. Vänj den med att du stöttar upp huvud och svans (om den inte gör det självmant). Leta upp träningssituationer där andra människor och hundar finns i närheten, som på en utställning.

Träna även hunden på att du rättar till hur den står med benen. Vinklarna ska vara riktiga och ryggen rak. Är du osäker på hur det ska se ut – studera proffsen! En god tumregel är att hunden ska ha ”ett ben i varje hörn”.

Gå fint
Träna dig själv på att gå/småspringa i lagom takt så hunden rör sig bra och ”flyter” fram i lätt trav, utan att galoppera eller hoppa. Affenpinscherns storlek gör att de flesta handlers föredrar att gå i rask takt.

Hunden ska helst tycka att det är så roligt att den höjer svans och huvud och ger ett stolt intryck. Försök göra det lustfyllt utan att det urartar till bus. Ett vanligt trick är att hålla en godis i handen.

Stå på trimbord
För att domarna inte ska behöva krypa på marken ska små hundar, ställas upp på ett trimbord. Vänjer du din hund med det i förväg så slipper du ”konster” inför domaren.

Mätsticka bland vill domaren kontrollera mankhöjden med hjälp av en särskild mätsticka, något som en del hundar kan skygga för. Träna även på det i förväg.

Titta i munnen
Nästan obligatoriskt är att domaren vill titta på hundens bett och om den saknar tänder (ett inte helt ovanligt problem bland affen). Vänj därför hunden med att både du själv och främmande människor tittar den i munnen.

Känna på kroppen
Vänj hunden med att främmande människor känner igenom kropp, muskulatur och benstomme. Det gör de flesta domare, mer eller mindre. På hanhundar är det exempelvis obligatoriskt att kontrollera testiklarna.

Pälsvård, koppel m.m.
Det är viktigt att hunden visas välvårdad om man vill nå bra resultat. Affenpinscherns päls ska trimmas (dvs.  päls dras/rycks bort och då skapas frisyren) några gånger per år. Det är en konst i sig och kräver en hel del träning, många anlitar därför professionell hjälp.
Är pälsen i lagom längd räcker det om du kammar/borstar hela hunden ordentligt strax innan ni ska in i ringen. hur det ska kammas (hur frisyren skall vara) visar vi dig. Glöm heller inte att klippa klorna.

Många föredrar ett särskilt, lite kortare och smidigare utställningskoppel. Det gör det lättare att styra hunden i ringen, skymmer mindre och ser elegantare ut. Ett antal modeller finns att välja på och vilken man föredrar är mest en smaksak. Dock ska kopplet vara i närmast färgnyans som din hund.

DOPNING
Det är inte tillåtet att dopa hunden eller på annat sätt utsätta den för otillåtna åtgärder som påverkar utseende, prestation, reaktion, skada eller sjukdom. Exempelvis är det inte tillåtet att ändra färg eller struktur på päls, nos eller hud.
Detaljerade regler för vad som är tillåtet, och inte tillåtet, finns i ”Nationellt dopingreglemente för hund” och kan bl. a erhållas från SKK.

VAR UTE I GOD TID!
Det är inte bra att vara stressad på utställningen, varken för hund eller handler. Tänk på att det kan ta tid att hitta till utställningsområdet eller till ringen. Det kan vara köer till parkeringen, veterinärbesiktningen och entrén. Hunden behöver kanske rastas flera gånger och grejer bäras in.
Som nybörjare finns mycket att vinna på att inte hamna i tidsnöd. Ett bra tips är därför att göra i ordning all packning redan kvällen före. Utställningsdagen brukar starta tidigt och det kan vara skönt att i alla fall på morgonen slippa tänka på vad man ska ha med.

MINNESLISTA
Ett gott råd är att skriva ner en minneslista över de saker du behöver. Händer något oförutsett innan du ska åka, och det gör det som bekant lite då och då, är det lätt att glömma något i brådskan. Med listans hjälp klarar du även det.

Exempel på minneslista:
- Hundens registreringsbevis och vaccinationsintyg
- Nummerlappen och hållare/säkerhetsnål
- Utställnings-PM med vägbeskrivning och tider
- Campingstol eller stolryggsäck
- Hundbur eller filt
- Bagagekärra med spännband
- Skynke till buren/regnskydd
- Regnkläder/paraply

- Vatten och vattenskål
- Hundmat och matskål
- Hundgodis
- Koppel/utställningskoppel
- Bajspåsar
- Kam/karda/borste
- Trimkniv/klotång
- Fästingplockare
- Handduk/hushållspapper
- Plånbok, pengar
- Fika/matsäck

- Tröja/jacka
- Solhatt/keps
- Kamera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar