När går man in i ringen och hur går man i ringen?

NÄR GÅR MAN IN I RINGEN?
När numret på din hund ropas upp är det dags att gå in i ringen, eller göra sig beredd om ringsekreteraren ber om det. Går det bra ska ni in flera gånger.
Här beskrivs de tillfällen när man kan bli inropad. Observera att det bara är i den första, kvalitetsbedömningen, som alla kan vara helt säkra på att få delta.
  1. Kvalitetsbedömningen. Alla som får förstapris (rött band) ska snart in en gång till (övriga är utslagna) för…
  2. Konkurrensen inom klassen. Alla som får certifikatkvalitet CK (rosa band) ska snart in en gång till (övriga är utslagna) för…
  3. Konkurrensen inom könet. Den som blir bästa hanhund BH-1 (rött band) ska in en gång till (övriga hanhundar är utslagna), men först efter att alla tikar blivit bedömda. Den som blir bästa tik BT-1 (rött band) ska direkt in en gång till (övriga tikar är utslagna) för…
  4. Bäst I Rasen (BIR) & Bäst i Motsatt kön (BIM). Den som blir BIR (röd/gul rosett) ska, oftast efter en paus, in en gång till (den som blir BIM är utslagen) för…
  5. Bäst I Gruppen (BIG) – men bara om det är en SKK utställning! På Bassetklubbens utställningar utgår detta led. BIG-tävlingarna börjar vanligen någon gång under eftermiddagen och då tävlar man mot andra raser. Den som vinner gruppen BIG-1 ( röd rosett) ska in en gång till (övriga är utslagna) för…
  6. Best In Show (BIS) där man tävlar mot övriga gruppvinnare. Om grupptävlingarna delats upp på två dagar hålls BIS-finalen den sista dagen. Blir du exempelvis gruppvinnare en lördag får du i så fall lov att komma tillbaka på söndagen.
HUR GÖR MAN I RINGEN?
Alla hundar i klassen kommer in och ställer upp sig i nummerordning. En del domare vill först hälsa på varje hund, men många gånger får man börja med att springa ett varv runt ringen på ett led.
Sedan är det dags för den individuella bedömningen. De två första startnumren stannar kvar i ringen, övriga ställer sig vanligen strax utanför för att fylla på efterhand. Den första lyfter upp sin hund på trimbordet och domaren känner igenom hundens kropp, tittar på bettet, kontrollerar hanhundarnas testiklar osv.
Därefter ska hunden visas i rörelse. Var uppmärksam på domarens signaler. Ritar domaren en ring i luften så ska du springa/gå ett varv runt ringen. Pekar han fram och tillbaka vill han se hunden i rörelse bakifrån och framifrån. En tredje variant är att visa upp hunden i triangelform. Domaren står då placerad i triangelns ena spets (startpunkten för dig) och får på så sätt se hunden först i rörelse bakifrån, sedan från sidan och till sist framifrån.
Oavsett om man är ensam eller tillsammans med andra i ringen, eller om man visar i trekant eller i ringform, ska hunden alltid föras i vänstervarv (motsols). Förklaringen är att du inte själv ska skymma hunden för domaren eftersom hunden alltid ska gå på din vänstra sida.
Slutligen ställer man upp hunden 4-5 meter framför och med sidan vänd mot domaren/domarbordet. Om hunden står med huvudet till höger eller till vänster spelar ingen roll.
Där kan man få stå en stund när domaren, stående eller sittande, dikterar kritiken för ringsekreteraren. Här är det särskilt viktigt att hunden står snyggt och korrekt, så rätta till benens vinklar och stötta upp huvud och svans om det behövs.
Kvalitetsbedömningen avslutas med att ringsekreteraren delar ut hundens pris. Går det riktigt bra får du ett rött band och får tävla vidare, men först efter att dom andra i klassen också är individuellt kvalitetsbedömda.

Därefter är det dags för konkurrensbedömning. Alla hundar som fått förstapris (i klassen) kommer in och ställer upp sig i nummerordning. Eventuellt går domaren fram och tittar lite närmare på hundarna eller också får man börja springa runt direkt. Det kan bli flera varv och flera stopp där domaren ber de tävlande att byta plats i ledet, särskilt om det är många hundar inne samtidigt.
Ganska vanligt är att en, flera eller alla får göra individuella turer fram och tillbaka. Det händer att domaren vill att två hundar samtidigt gör en parallell tur fram och tillbaka om han har svårt att skilja dom åt.

När domaren bestämt sig ber han alla stanna och ställa sig i den ordning han pekar. I:an först, 2:an därefter osv. Ringsekreteraren delar sedan ut prisbanden och de CK eller HP som domaren bestämt sig för.

Har du tur får din hund, och kanske ytterligare några, ett CK. De som får CK tävlar vidare i Bästa Hane eller Bästa Tikklass. På utställningar med internationell status delas även ett internationellt certifikat ut, CACIB, till bästa hane och bästa tik.
I dessa två klasser, och därefter följande konkurrensklasser (BIR o BIM, ev. BIG samt BIS), går bedömningen till på i stort sett samma sätt. Vanligen med lite mer ”pompa och ståt” för varje nivå.
Tänk på att när du är inne i ringen bör hunden, helst hela tiden, stå så snyggt som möjligt. Dvs. även när domaren koncentrerar sig på en annan hund, men kanske gör jämförelser i ögonvrån med de övriga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar