Hur går det till på utställningsdagen?

VETERINÄRBESIKTNING & VACCINATION
På utställningar med mer än 400 hundar finns veterinär på plats.
I PM/et står mellan vilka tider veterinärbesiktningen sker. Oftast innebär det bara att du får visa hundens vaccinationsintyg när ni kommer till entrén, men ibland händer det att veterinären vill göra en grundligare kontroll. På mindre utställningar sköter arrangören kontrollen med egen personal.

OBS! Om du inte har ett giltigt vaccinationsintyg med dig (mot valpsjuka) blir hunden inte insläppt! Rådgör med din veterinär om när hunden ska vaccineras och glöm inte att den måste förnyas efter ett tag.

Sjuka eller skadade hundar får inte delta i utställningen.
Om din hund blir sjuk eller skadar sig på en utställning där veterinär finns på plats får din hund kostnadsfri behandling om det kan ske på plats.

NUMMERLAPP & BEDÖMNING
På SKK´s nummerlappar finns information om vilken ring din hund ska bedömas i, hur många hundar som ska bedömas i ringen och vilken plats i turordningen din hund har. Är det många hundar, och kanske många raser som ska bedömas i samma ring, kan det ta flera timmar innan de sista får komma in.

En domare bedömer vanligen 20-25 hundar i timmen (men det kan gå både fortare och långsammare). Ofta går det att räkna ut på ett ungefär när det är dags för den egna hunden att visa upp sig.

Börjar utställningen klockan 9:00 och din hund ska bedömas som nr 40 i ringen blir det förmodligen aktuellt att gå in någon gång mellan klockan 10:00 och 11:00.
Nummerlappen ska helst fästas till vänster på klädseln där den syns bra för domare och ringsekreterare. En säkerhetsnål fungerar utmärkt men det finns också särskilda hållare och nummerlappsklämmor att köpa.

UTSTÄLLNINGSKATALOG
Vill du veta vilka hundar som deltar, vilka klasser dom är anmälda i osv. behöver du en utställningskatalog. Kataloger säljs på plats, vanligen vid entrén. Där finns bland annat uppgifter om hundens härstamning, uppfödare, ägare, eventuella titlar osv.
I katalogutdraget här ovan kan man bl.a. utläsa följande:
  • Att hundens startnummer är 1052.
  • Att hunden har minst ett andrapris på drevprov (och är berättigad att tävla i jaktklass) vilket anges med bokstaven ”J” framför namnet.
  • Att hunden är en valp efter hanen Dalsängs Petit Roberto Carlos. ”E” är en förkortning av ”efter” och används för att ange att det är hanen.
  • Att hunden är en valp efter tiken Idolens Belle. ”U” står för ”undan” som används för att beskriva att det är en tik.
Att läsa katalogen är spännande. Där ser du vilka ni kan få konkurrera med om placeringar och utmärkelser. Kanske hittar du också någon i ”tjocka släkten” att utbyta erfarenheter med, eller andra hundar som du vill studera närmare.

RINGEN
I det PM som arrangören skickar hem till dig hittar du ringnumret (finns även på SKK´s nummerlappar). På utställningsområdet gäller det sedan att hitta den ring som är märkt med samma nummer, då har du kommit rätt.

Utställarna med sina hundar placerar sig där man får plats, i närheten av eller runt ringen. Först till kvarn gäller. Ofta finns någon markering för ytor som inte får blockeras. Sätt dig inte för nära så det blir svårt för andra att gå förbi eller att komma in och ut ur ringen.

Det är skönt att ha något att sitta på, särskilt om man blir kvar ända till finalerna på eftermiddagen. Campingstol, stolryggsäck eller liknade är vanligt. En bur till hunden och/eller någon form av sol/regnskydd rekommenderas varmt, det ökar trivseln och förutsättningarna att lyckas. Vill du inte investera i en bur kan du ta med en filt eller något annat som hunden kan ligga på.

Uppfödarna och utställningsproffsen har ofta, under utomhussäsongen, särskilda utställningstält där dom får plats med både sig själva, trimbord och ett antal hundburar.

Även domaren och ringsekreterarna har ett eget tält (eller bara ett bord vid inomhusarrangemang) i ringens ena hörn.

Längs någon av ringens sidor finns vanligen skyltar för de olika placeringarna (1-5) eller symboler/figurer i de olika prisfärgerna (röd, blå, gul, grön och orange). De fyller samma funktion som en prispall när det är dags att rangordna hundarna.

I finalringen, där det tävlas om BIG och BIS-placeringar, brukar ”prispallen” vara placerad mitt inne i ringen.

RINGSEKTRETERARE
Domaren har till sin hjälp två ringsekreterare. Den ene protokollför resultaten och skriver ner kritiken som dikteras av domaren. Den andre ropar upp numren på hundar som ska in i ringen, delar ut utmärkelser mm. Är det en domare som inte pratar svenska hjälper ringsekreterarna även till med tolkning om det behövs.

DOMAREN
Väl inne i ringen måste du som är nybörjare vara särskilt observant. Ofta pekar domaren bara med handen, eller ett finger, hur du ska visa hunden. Det kan till exempel vara att den ska lyftas upp på trimbordet, visas runt i cirkel, triangelform eller kanske bara gå fram och tillbaka.
Om du går eller springer avgör du själv, men är flera inne samtidigt måste man anpassa sig till framförvarande hund och försöka hålla ett lagom avstånd.
Markerar domaren att du ska stanna, eller pekar på en viss plats, ska du ställa upp hunden på den platsen. Har du möjlighet så studera gärna domaren i förväg, då ser du hur just hon/han arbetar.

Domaren kan ställa frågor till dig om t.ex. hundens ålder (ganska vanligt, så friska upp minnet), men observera att du själv inte får eller ska inleda samtal med domaren.
Det är heller inte tillåtet att ifrågasätta domarens beslut (men det går att lämna skriftlig protest till arrangörens utställningsbestyrelse enligt särskilda regler).
Domaren behöver heller inte förklara varför priser delas ut – eller inte delas ut. Ofta görs det ändå om domaren tycker att något ska förtydligas för utställaren eller publiken.
Har man varit med ett tag i utställningssvängen lär man sig vilka domare som är förtjusta i den egna hunden/hundtypen (och tvärtom… ). Då är det naturligt att i första hand försöka anmäla hunden till de utställningar där dom domarna dömer (och att undvika dom andra).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar